tiistai 10. tammikuuta 2017

Historiaa, osa 2: Hyppyrimäki

Töyssystä mäeksi

Hyppyrimäen tarinan on arvioitu alkaneen vuodelta 1935, jolloin on mainittu suojeluskunnan rakentama pieni töyssy. Parinkymmenen vuoden ajanjakson kuluessa töyssystä kehkeytyi 25-30 metrin mäki. (1)

Hyppyrimäki sijaitsi Tervamäen pururadan varrella. Hyppysuunta oli Lievestuoreenjärvelle, lähelle Kisapurren lavaa.


Uutinen vuodelta 1954


Lievestuoreelta Salpausselän mäkeen

Ote H. Tapperin kirjoittamasta historiikistä (1988):
"Mäenlaskun myötä Kisa ensimmäisen kerran pääsi radioaalloille. 1937 täältä nimittäin lähetettiin T. Matthews Salpausselän isoon mäkeen. Martti Jukola silloin selosti hypyn näin: Nyt on lähtenyt vauhtirinnettä luisuttamaan T. Matthews Lievestuoreen Kisasta ja hyppää - pää kallellaan." (2)

Salpausselän tuloslistalta löytyykin nimi Mathwes (Mathews, Tedi?) jonka sijoitus oli 32. (Hyppyjen pituudet 41 m ja 42 m - pisteet 183,0). Kilpailuun osallistui 102 hyppääjää, joista 46 pysyi pystyssä molemmat hyppynsä. (3)

Muistaako joku T. Matthewsin? Onko kyseessä sama Tedi Mathews, jonka nimi esiintyy myöhemmin Jyväskylän Kisa-toverit -seuran yhteydessä?


Kutsu Hiihto ja Mäenvihkiäiskilpailuihin 12.1.1956


Laskiainen hyppyrimäellä

60-luvun laskiaistapahtumaa, joka sijoittui hyppyrimäelle muistelee Pekka Marttinen:

"Kisan Laskiaistapahtuma oli meille pikkupojille talven odotetuin tapahtuma. Laskiaisilta alkoi Kisapurren hyppyrimäessä mäkihyppykilpailulla. Tunnelma oli hieno, pylväissä olevista kaiuttimista tuli mukavaa musiikkia ja ihmisiä oli paljon. Me pikkupojat olimme kavereiden ja saman luokan poikien kanssa aivan hyppyrimäen alusen vieressä. Siitä näki hyvin hypyt ja vastapäätä olevan tuomaritornin. Kuuluttaja kuulutti hyppääjän nimen, ja kohta tuli mäkimies komeassa etunojassa vasten mustaa taivasta. Hypyn ääni oli melko kova, johtuen lepattavista vaatteista ja kovasta nopeudesta. Parhaan hyppääjät hyppäsivät aivan alastulomäen pohjalle, lähes järven jäälle. Kannustimme oman kylän hyppääjiä. Yksi parhaista oli Paavo Luhanko, jolla oli mäkiennätys 31,5m."

Mäkihyppykilpailun jälkeen laskiainen jatkui pellehyppynäytöksellä, aikuisten kilpailulla ja lopulta myös lapset pääsivät laskemaan mäkeä aluselle, jossa mäenlasku muulloin oli kielletty. (4)

Ilmoitus Keskisuomalaisessa 1961 (K.Lambergin arkistoista)



Alla kuvia hyppyrimäeltä (Tuula Kovasen albumista) vuodelta 1959:

Lähteet:

(1) M. Huotari & P. Puupponen 2008: Historian lyhyt oppimäärä (http://lievestuoreenkisa.kotisivukone.com/37 Lainattu 7.1.17)
(2) H. Tapper 1988: Lievestuoreen Kisa 60-vuotias, historiikki 60-vuotisjuhlille.
(3) Salpausselän hiihdot 1937 Yleinen erikoismäenlasku Ski-jumping Lahti 7.3.1937, Hiihtomuseo
(4) Muistoja Kisasta ja Kisapurresta (http://lievestuoreenkisa.blogspot.fi/p/muistot.html) 
(5) Valokuvat Tuula Kovasen albumista



Linkit ja lisätietoja:

Salpausselän hiihdot 1937

Kaikki Salpausselän kisat/tulokset

Suomen Hiihtoliiton luettelo vuodelta 1941 henkilöistä, jotka ovat suorittaneet hiihto- mäenlasku- tai yhdistetyn kilpailun merkin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti